niedziela, 2 marca 2014

A little bit of caramel

Odrobina karmelu, czyli brioszki z dulce de leche


Nie ma to jak słodki smak karmelu w delikatnym, miękkim cieście... Oryginalna "briochettes" powinna być w kształcie kulek z "czapeczką", ale moja jest w nieco innej, bardziej zakręconej formie ;)
Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu. Możecie je zostawić do wyrastania na noc w lodówce, wstać trochę wcześniej i cieszyć się świeżymi bułeczkami :)

Na brioszkę: 

* 80 g masła
* 50 ml mleka
* 5 g suchych drożdży
* 250 g mąki
* 50 g cukru
* szczypta soli
* 1 roztrzepane jajko
* 1 czubata łyżka śmietany 18%
* 1 łyżeczka aromatu waniliowego
* roztrzepane jajko, do posmarowania
* dodatkowo: 150 g dulce de leche, jabłek lub orzechów włoskich pokrojonych na małe kawałki

Masło rozpuścić razem z mlekiem. Lekko przestudzić. Dodać suche drożdże i dokładnie wymieszać. Mąkę wymieszać z solą i cukrem. Zrobić dołek, dodać mieszankę z mleka i masła, resztę składników i dokładnie wyrobić. Delikatnie zagniatać dłonią, ciasto nie jest zbyt lepkie. Starać się nie podsypywać mąki. Owinąć folią spożywczą i albo włożyć na całą noc do lodówki, albo odłożyć na 2 godziny do podwojenia objętości. 

Po tym czasie ciasto wyjąć, zagniatać 5 minut. Oderwać mały kawałek ciasta, wielkości dwóch orzechów włoskich. Resztę ciasta rozwałkować na prostokąt 30 x 40 cm. Posmarować masą kajmakową i obsypać jabłkami lub orzechami, jeżeli macie ochotę. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku, pokroić na grube plastry. Wcześniej oderwany kawałek ciasta rozwałkować, wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 22 - 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na to poukładać pokrojone plastry tak, by było widać przekrój. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 1,5 - 2 godziny (do podwojenia objętości). 

Posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec 30 - 40 minut. W razie zbyt szybkiego rumienienia, ciasto przykryć folią aluminiową. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce. Najlepiej smakuje jedzona tego samego dnia, ale jeżeli zdarzy się, że ciasto musi poczekać na gości więcej niż jeden dzień, wystarczy je na dosłownie kilka sekund wstawić na największą moc do mikrofali. Ciasto odzyska świeżość :)

Udanych wypieków :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz