niedziela, 30 marca 2014

Touch of vanilla

Dotyk wanilii, czyli waniliowe gofry


Naszła mnie ochota na gofry. Ale nie takie zwyczajne. Pokombinowałam odrobinę i wyszły mi pyszne, waniliowe gofry. Piękny zapach i smak zamknięte w miękkim cieście. Idealne na niedzielę. A porcja jest rozsądna: wychodzi 5 gofrów. Czyli jak to podzielimy na rodzinę, to nikt się nie przeje :)

Na około 5 dużych gofrów:

* 1 jajko
* 1 szklanka mąki pszennej
* 60 g oleju lub roztopionego masła
* 220 g mleka
* 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* szczypta soli
* ziarenka z 1 laski wanilii
* kilka kropel aromatu waniliowego

Mleko podgrzać razem z ziarenkami wanilii. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Gofrownicę rozgrzać. Posmarować olejem przed pierwszym nałożeniem ciasta. Piec, w zależności od mocy gofrownicy, około 7 minut. Powinny wyjść delikatnie chrupkie z zewnątrz i miękkie w środku.

Podawać posypane cukrem pudrem lub z bitą śmietaną.

Udanego pieczenia :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz