poniedziałek, 31 marca 2014

Oh, Paris!

Oh, Paryż!, czyli rożki z twarogiem i mandarynką


Kolejne doświadczenie za mną, kolejny próg pokonany. A mianowicie: domowe ciasto francuskie! Zawsze myślałam, że takie ciasto to miliony skomplikowanych zabiegów, i że właśnie dlatego jest sprzedawane w każdym markecie. Otóż nie ;) Jest czasochłonne, ale na ma w nim żadnej filozofii, a z pewnością jest o wiele smaczniejsze niż ten sklepowy odpowiednik. Najważniejsze to dobrze je schłodzić, porządnie rozwałkować i znaleźć dobry przepis na jego wykorzystanie. A takim przepisem z pewnością są te rożki :) 
Wkrótce postaram się dodać przepis na domowe ciasto francuskie, a teraz skupię się na francuskich ciastkach, które można przygotować również z ciasta kupnego :)
(Przepis ze strony mojewypieki.com)

Na około 6 dużych rożków:

* 375 g ciasta francuskiego, w temperaturze pokojowej
* 300 g sera, zmielonego dwukrotnie
* 1 żółtko
* 12 g masła w temperaturze pokojowej
* 5 łyżek cukru z wanilią
* skórka otarta z mandarynki
* sok z połowy mandarynki
* 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody

Twaróg wymieszać z żółtkiem, masłem, skórką i sokiem z mandarynki i cukrem.

Ciasto rozwałkować na cienki placek*. Podzielić na 6 kwadratów. Na każdym kawałku nałożyć sporą łyżkę nadzienia serowego. Boki posmarować odrobiną masła roztrzepanego z wodą. Dokładnie zlepić po przekątnej. Docisnąć za pomocą widelca. Trzeba to zrobić dokładnie, żeby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia. Uformować zgrabne rożki. 

Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Przed pieczeniem na każdym rożku zrobić 3 delikatne nacięcia za pomocą noża.

Piec w temperaturze 220 stopni przez około 20 - 25 minut, do lekkiego zezłocenia. Gotowe można polać lukrem, nie jest to jednak konieczne. Ciastka powinny wyjść chrupkie.

Udanych wypieków :)

*ciasto francuskie bardzo wyrasta w piekarniku, "rozwarstwia się" dzięki wielokrotnemu składaniu go podczas przygotowywania. Więc bez obaw rozwałkujcie je cienko, w wysokiej temperaturze ładnie urośnie :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz