niedziela, 30 marca 2014

Twisted

Zakręcone, czyli drożdżowe rogaliki z serem


Nareszcie przepis na chyba najlepsze, drożdżowe rogaliki z delikatnym nadzieniem. Prosto z pieca rozpływają się w ustach i niestety, nie łatwo oderwać się od blaszki ;) Łatwe w przygotowaniu. Autorka przepisu, z bloga mojewypieki.com, formuje je w malutkie rogaliki. Ja zrobiłam je nieco większe, takie nie na jeden, a na trzy gryzy ;)

Na około 30 rogalików:

* 560 g mąki pszennej tortowej
* 10 g suchych drożdży
* 350 ml mleka, ciepłego
* 2 jajka
* 80 g masła, roztopionego
* 75 g cukru
* 1/2 łyżeczki soli

Na nadzienie:

* 400 g twarogu, niemielonego
* 2 żółtka
* 4 - 5 łyżek cukru z wanilią (lub zwykły cukier i ziarenka z jeden laski wanilii)

Wszystkie składniki nadzienia dokładnie wymieszać za pomocą widelca, odstawić.

Mąkę przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (można również użyć świeżych, wtedy zróbcie rozczyn). Dodać resztę składników, wyrobić, pod koniec wlewając roztopiony tłuszcz. Wyrabiać około 10 minut. Ciasto jest dosyć luźne, ale nie podsypujcie mąki. Dzięki temu będzie ono delikatne i miękkie. Odstawić na 1 - 1,5 godziny do wyrośnięcia (podwojenia objętości) w ciepłym miejscu.

Po tym czasie ciasto szybko zagnieść i podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować na duży prostokąt o bokach długości ok. 18 x 35 cm. Nożem do pizzy wykrawać trójkąty o wąskiej podstawie i długich bokach. Na podstawę każdego trójkąta nałożyć łyżeczkę masy serowej. Zwijać, uważając, by nadzienie nie wypłynęło. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odstępach (rogaliki urosną). Ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 - 45 minut.

Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Przed pieczeniem można je posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec ok. 15 minut, do złotego koloru. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków :)


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz