wtorek, 18 marca 2014

Birthday party

Impreza urodzinowa, czyli tort z brzoskwiniami

 Z okazji moich poniedziałkowych urodzin mam dla Was mój pierwszy, własny tort! Pierwszy, nic więc dziwnego, że wybrałam przepis najłatwiejszy z najłatwiejszych. Wyszedł, jak dla mnie, idealnie. Miękki biszkopt, delikatny, nie za słodki krem i kawałki brzoskwiń, które nieco orzeźwiały cały tort. U mnie wystarczył dla 10 osób, więc wychodzi całkiem spory. 
Jeżeli zawsze chcieliście sami upiec tort na urodziny lub inną okazję, nie znajdziecie prostszego przepisu z tak rewelacyjnym efektem, zachęcam do wypróbowania ;)
(Przepis ze strony mojewypieki.com, chyba najsłodszej strony w całym internecie :)

UWAGA: Tak jak radzi autorka przepisu, tort najlepiej rozłożyć na dwa dni. Pierwszego dnia przygotować biszkopt i schłodzić krem, a następnego wszystko poskładać. Inaczej krem może wyjść za rzadki, a poza tym, najlepsze ciasta to te, które są przygotowywane krok po kroku, bez pośpiechu ;)
 
Na biszkopt:

*  6 jajek
* 3/4 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki*
* 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej + 1 łyżka
*  niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków

Białka oddzielić od żółtek. Ubić je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, małymi porcjami, dodawać cukier, dalej ubijać. Dodawać po jednym żółtku nie przerywając ubijania. Obydwie mąki połączyć i delikatnie wmieszać do masy jajecznej, najlepiej za pomocą szpatułki.

Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno), boki pozostawić nieposmarowane tłuszczem, niewyłożone papierem do pieczenia (jeżeli posmarujemy boki blachy podczas pieczenia biszkoptu to ciasto zacznie w piekarniku odchodzić od boków, czego efektem będzie nieudany biszkopt). Na to wylać ciasto. 

Piec w temperaturze 170 stopni przez ok. 40 - 45 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości ok. 60 cm upuścić je na podłogę (w formie) i z powrotem włożyć do piekarnika, wystudzić. 

Po wystudzeniu, za pomocą nożyka oddzielić ciasto od boków formy. Wyciągnąć na blat. Skroić chrupką górę (nie dużo, cienką warstwę), skruszyć - będziemy nią obkładać boki i wierzch tortu. Biszkopt podzielić na 3 blaty (za pomocą ostrego noża, by nie "potargać" ciasta lub za pomocą specjalnej żyłki). Odstawić.

Na krem:

* 700 ml śmietany kremówki 30%**
* 6 batoników Milky Way (o wadze 22 g każdy)
* 3 łyżeczki żelatyny
* 1/4 szklanki wrzącej wody

Śmietanę kremówkę wlać do garnka. Batonik pokroić na mniejsze kawałeczki i wrzucić do śmietany. Całość podgrzewać na średnik ogniu, do rozpuszczenia się batoników. Nie doprowadzić do wrzenia! Jeżeli batoniki nie do końca się rozpuszczą, przelać masę przez sitko i za pomocą łyżki przecedzić pozostałe drobinki. 

Śmietanę ostudzić, wstawić do lodówki na noc. Następnego dnia ubić mikserem, uważając aby jej nie przebić. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić. Po ostudzeniu powoli wmiksować do ubitej śmietany. Całość powinna wyjść gęsta, lekka i puszysta.

Dodatkowo:

* 1 puszka brzoskwiń (820 g, lub 2 mniejsze)
* 200 g serka mascarpone
* 250 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
* 2 łyżki cukru pudru 
* 2 łyżki likieru cytrynowego, pomarańczowego lub wódki

Brzoskwinie odsączyć z syropu, połowę pokroić w kostkę, wmieszać delikatnie do ubitego kremu. Drugą połowę pokroić w półksiężyce (do dekoracji tortu).

Śmietanę ubić, pod koniec dodając cukier puder. Delikatnie, za pomocą szpatułki, wmieszać serek mascarpone (masą tą będziemy dekorować tort).

1 szklankę soku z brzoskwiń wymieszać z wybranym alkoholem i dopełnić wodą tak, aby łącznie powstało 1,5 szklanki ponczu. 

Składanie tortu:

1. Ułożyć pierwszy blat biszkoptu. Nasączyć go 1/3 przygotowanego ponczu.  Nałożyć 1/2 kremu z batoników Milky Way. Wyrównać.
2. Na to położyć drugi blat. Nasączyć go 1/2 pozostałego ponczu. Wyłożyć resztę kremu, wyrównać.
3. Przykryć ostatnim blatem, nasączyć go pozostałym ponczem. 
4. Schłodzić w lodówce przez godzinę (ja dodatkowo zaciskam naokoło specjalną obręcz do tortu, aby lepiej się trzymał, ale poradzicie sobie bez niej lub zaciskając w tortownicy).
5. Po tym czasie tort wyciągnąć. Posmarować kremem z serka mascarpone. Boki obsypać okruszkami z biszkoptu. Na wierzchu poukładać pokrojone w półksiężyce brzoskwinie i również obsypać środek okruchami. Schłodzić.

Udanych wypieków ;)

* pamiętajcie, że jedna szklanka mąki pszennej lub ziemniaczanej to 150 g.
** żelatyny użyjcie tylko wtedy, gdy będziecie używać śmietanki 30%. Jeżeli znajdziecie śmietankę 36% lub więcej, żelatyna prawdopodobnie nie będzie potrzebna. Oczywiście, nic się nie stanie jeżeli użyjecie jej tak "na wszelki wypadek" ;)

1 komentarz: