środa, 5 marca 2014

Upside down

Do góry nogami, czyli karmelowe ciasto z bananami

Znalazłam to ciasto na jakiejś zagranicznej stronie i od razu spodobała mi się jego "odmienność". Wszystko stanęło na głowie! Ale uwierzcie mi na słowo, warto się trochę "powyginać" w kuchni bo ciasto jest naprawdę dobre i wyjątkowe w smaku :)

Na ciasto:

* 110 g miękkiego masła
* 1 1/4 szklanki brązowego cukru
* 2 banany, obrane, pokrojone na paski o szerokości foremki
* 2 jajka, roztrzepane
* 1 łyżeczka golden syrup'u *
* 1 szklanka mąki pszennej, przesianej
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1/3 szklanki mleka

10 g masła, 1/2 szklanki cukru i 2 łyżki wody włożyć do garnka. Gotować, mieszając, przez 3- 4 minuty, do czasu, aż cukier się całkowicie rozpuści. Doprowadzić do wrzenia. Gotować 3 minuty. Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki o wymiarach  9 cm x 19 cm.

Banany pokroić na połówki, podzielić na 9 cm kawałki. Poukładać na przygotowanym karmelu.

Za pomocą miksera utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać jajka. Wmieszać golden syrup, proszek do pieczenia. Dodać 1/2 przygotowanej mąki, wymieszać. Wlać 1/2 przygotowanego mleka. Następnie wmieszać pozostałą część mąki i mleka. Gotowe ciasto wylać na banany.

Piec około 55 - 60 minut w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka. Wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie na 5 minut. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z formy, obrócić do góry nogami  i wystudzić. Podawać z bitą smietaną lub bez dodatków.

Udnych wypieków :)

* golden syrup możecie zastąpić syropem klonowym lub, ewentualnie, miodem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz