poniedziałek, 24 marca 2014

Milk? Why not

Mleko? Czemu nie, czyli mleczna kanapka

Pomiędzy treningiem a nauką zawsze znajdzie się odrobina czasu na dodanie kolejnego przepisu ;)
Tym razem mleczna kanapka - kto tego nie zna? Miękki biszkopt z mlecznym kremem i opcjonalnie... czekolada! :)
(Przepis ze strony czarownica-agata.blogspot.com)

Na ciemny biszkopt:

* 6 jajek
* 2 łyżki oleju
* 1 szklanka cukru
* 1/2 szklanki mąki pszennej
* 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
* 5 łyżek kakao

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę razem z cukrem. Dodawać po jednym żółtku, nadal ubijać. Wlać olej, zmiksować. Delikatnie wmieszać obydwie przesiane mąki.Dodać kakao, wymieszać.

Dużą blachę z piekarnika 40 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać na nią ciasto. Wyrównać (ważne, aby na krawędziach nie było mniej ciasta niż w środku, inaczej wyschnie).

Piec około 18 - 20 minut w temperaturze 170 stopni. Wystudzić. Przekroić w poziomie na dwie części.

Na krem:

* 3/4 szklanki mleka
* 3 szklanki mleka w proszku
* 1/2 szklanki cukru
* 3 łyżki miodu
* 340 g miękkiego masła

Mleko wymieszać z miodem i cukrem. Podgrzewać aż wszystko się rozpuści. Wystudzić. 

Masło ubić za pomocą miksera na puszystą, jasną masę. Dodać przestudzone mleko. Dokładnie zmiksować, pod koniec dodając mleko w proszku. Wymieszać.

Górną część biszkoptu ułożyć na spodzie. Na nią wyłożyć mleczny krem. Przykryć drugim blatem. Całość polać czekoladą (według uznania), pokroić.

Udanych wypieków :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz