środa, 12 marca 2014

Pure gold

Czyste złoto, czyli golden syrup

Niestety, ostatnio nie udaje mi się godzić bloga z innymi obowiązkami, czego skutkiem są coraz rzadsze posty. Postaram się to nadrabiać :)
Dziś mam dla Was golden syrup - składnik bardzo wielu ciast i deserów, który jest trudno dostępny w Polsce. Już niedługo wstawię przepis na domowe batoniki snickers, do których potrzebny jest właśnie ten syrup. Prosty w przygotowaniu, wprost idealny do naleśników! Kto nie chciał kiedyś spróbować amerykańskich naleśników z amerykańskim syropem jak w telewizji? :)
(Przepis ze strony mojewypieki.com)

Na ok. 0,5 litra syrup'u:

* 100 g cukru
* 25 g wody

Cukier razem z wodą umieścić w garnku. Podgrzewać, aż cukier się rozpuści (skarmelizuje) nie mieszając ani razu. Całość powinno mieć złoty kolor. Zdjąć z ognia.

Dodatkowo:

* 0,5 kg cukru
* 300 g wrzącej wody
* 2 łyżki (lub więcej) soku z cytryny

Do gorącego karmelu dodać wrzącą wodę. Uwaga: trzeba to robić ostrożnie. Karmel lubi pryskać, a po wlaniu wody całość zaczyna się pienić i "hałasować". Dodać cukier, sok z cytryny, wymieszać.

Postawić ponownie na gaz. Podgrzewać na najmniejszym ogniu przez około 30 minut, nie mieszając. Po tym czasie syrop zdjąć, przestudzić, przelać do słoiczków. Syrop po wystudzeniu bardzo zgęstnieje. Jeżeli będzie za gęsty, wystarczy dodać wrzątku i rozmieszać.

Udanego gotowania :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz