Mleko? Czemu nie, czyli mleczna kanapka
Tym razem mleczna kanapka - kto tego nie zna? Miękki biszkopt z mlecznym kremem i opcjonalnie... czekolada! :)
(Przepis ze strony czarownica-agata.blogspot.com)
Na ciemny biszkopt:
* 6 jajek
* 2 łyżki oleju
* 1 szklanka cukru
* 1/2 szklanki mąki pszennej
* 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
* 5 łyżek kakao
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę razem z cukrem. Dodawać po jednym żółtku, nadal ubijać. Wlać olej, zmiksować. Delikatnie wmieszać obydwie przesiane mąki.Dodać kakao, wymieszać.
Dużą blachę z piekarnika 40 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać na nią ciasto. Wyrównać (ważne, aby na krawędziach nie było mniej ciasta niż w środku, inaczej wyschnie).
Piec około 18 - 20 minut w temperaturze 170 stopni. Wystudzić. Przekroić w poziomie na dwie części.
Na krem:
* 3/4 szklanki mleka
* 3 szklanki mleka w proszku
* 1/2 szklanki cukru
* 3 łyżki miodu
* 340 g miękkiego masła
Mleko wymieszać z miodem i cukrem. Podgrzewać aż wszystko się rozpuści. Wystudzić.
Masło ubić za pomocą miksera na puszystą, jasną masę. Dodać przestudzone mleko. Dokładnie zmiksować, pod koniec dodając mleko w proszku. Wymieszać.
Górną część biszkoptu ułożyć na spodzie. Na nią wyłożyć mleczny krem. Przykryć drugim blatem. Całość polać czekoladą (według uznania), pokroić.
Udanych wypieków :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz