Wiwat Hiszpania!, czyli pączki hiszpańskie
Na ok. 20 małych pączków hiszpańskich:
* 200 g mąki pszennej
* 100 g masła
* szklanka wody (250 g)
* szczypta soli
* 4 jajka
* olej do smażenia
Masło zagotować ze szklanką wody i szczyptą soli. Gdy całość się zagotuje, zmniejszyć ogień, jednym ruchem wsypać przesianą mąkę i szybko mieszać, aż masa porządnie zgęstnieje tworząc gładką kulę (będzie odstawać od ścianek garnka). Ostudzić.
Po ostudzeniu dodawać po 1 jajku i ucierać do otrzymania gładkiej masy. Za pomocą dużej tylki, wyciskać gniazda na papier do pieczenia.
Papier rozciąć tak, aby każdy pączek miał własny kwadracik. Rozgrzać olej do temperatury 180 stopni, zanurzony kawałek ciasta powinien od razu wypłynąć na powierzchnię. Wkładać pączki na papierze, papierem do góry. Po jednej minucie odklejać delikatnie papier. Smażyć ok. 3 - 4 minuty z każdej strony. Odsączyć na papierze.
Przygotować lukier. Szklankę cukru pudru rozetrzeć z 2 - 3 łyżkami wrzątku. Ostudzone gniazda polać lukrem.
Udanych wypieków :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz