poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Stranger

Obcy, czyli bułki z budyniem, karmelizowanym rabarbarem
i imbirową kruszonką


Dlaczego obcy? Ponieważ nieczęsto w słodkich wypiekach występuje dodatek imbiru. A to źle! Imbir jest wspaniałym dodatkiem do serników i, jak widać, to bułek drożdżowych.
Domowy budyń i domowy rabarbar plus słodka, imbirowa kruszonka. Najlepsze, jak zwykle, gorące :)

Na 12 - 13 bułek:

* 500 g mąki pszennej
* 10 g drożdży suszonych lub 20 g świeżych 
* 300 ml mleka
* 100 g roztopionego i ostudzonego masła
* 1 jajko
* 2,5 łyżki cukru
* szczypta soli

Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn. Suche wymieszać z mąką. Dodać resztę składników, na koniec dodając roztopione masło. Zagniatać do uzyskania elastycznego, miękkiego ciasta. Przełożyć do miski, przykryć ścierką i odłożyć do podwojenia objętości na około 1,5 godziny. 

Domowy budyń:

* 300 ml mleka
* 3 żółtka
* 20 g mąki pszennej
* 20 g mąki ziemniaczanej 
* 50 g cukru z wanilią*

100 ml mleka wymieszać z obiema mąkami, cukrem i żółtkami. Dokładnie, nie może być grudek.
Pozostałe 200 ml mleka doprowadzić do wrzenia. Po zagotowaniu, zmniejszyć moc palnika i powoli wlewać przygotowaną wcześniej mieszankę. Gotować, ciągle mieszając, aż całość zgęstnieje i będzie przypominać konsystencją budyń. Przykryć folią spożywczą tak, aby dotykała budyniu. Odstawić do wystudzenia. 

Karmelizowany rabarbar:

* 400 g obranego, pokrojonego rabarbaru 
* 100 g cukru z wanilią
* 2 łyżki wody
* 1 łyżeczka imbiru

Na patelni wymieszać cukier z wodą. Postawić na gazie. Do czasu rozpuszczenia cukru nie mieszać ani razu! Jak cukier się rozpuści, zwiększyć nieco moc palnika. Gdy karmel stanie się złoty, dodać rabarbar i imbir. Wymieszać. Gotować, aż woda z rabarbaru nie wyparuje. Nie martwcie się, że karmel oblepił kilka kawałków rabarbaru, podczas gotowania karmel i tak się roztopi. Odstawić do wystudzenia.

Kruszonka:

* 60 g roztopionego masła
* 75 g mąki
* 5 łyżek cukru
* 1 łyżeczka imbiru

Wszystkie składniki wymieszać widelcem lub rozetrzeć palcami. 

Dodatkowo:

* 1 jajko wymieszane z 1 łyżką mleka (do posmarowania bułeczek)

Po wyrośnięciu, ciasto podzielić na około 13 części o wadze 70 - 80 g. Każdą część uformować w kulkę. Ułożyć na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrastania, na 30 - 40 minut.

Po tym czasie, w każdej bułce za pomocą szklanki zrobić w bułkach wgłębienie. Do zagłębienia nałożyć po łyżce budyniu, na to łyżkę rabarbaru a całość posypać kruszonką. Przed pieczeniem boki bułek posmarować roztrzepanym jajkiem.

Piec przez 20 - 23 minuty w temperaturze 190 stopni. Wystudzić.

Udanych wypieków :)

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz