Drożdżowy wieniec cynamonowy
(Przepis ze strony justmydelicious.com)
P.S- Przypominam o trwającej na blogu ankiecie. Możecie sami zdecydować co chcecie zobaczyć. Na e-mail możecie również przesyłać własne propozycje :)
Na ciasto:
* 500 g mąki pszennej (najlepsza do ciast drożdżowych jest mąka typ 550)
* 40 g świeżych drożdży
* 150 g cukru
* 200 ml mleka
* 90 g miękkiego masła
* 1 jajko
* 2 łyżeczki cynamonu
Pamiętajcie, że składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
Dodatkowo:
* ok. 50 g roztopionego masła
* ok. 5 łyżek cynamonu
* 3/4 szklanki cukru
Mleko podgrzać, aż będzie letnie. Dodać cukier i pokruszone drożdże. Wymieszać dokładnie (tak, aby drożdże się rozpuściły), odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie mleko przelać do miski z mąką, masłem, jajkiem i cynamonem. Zagnieść elastyczne ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 30-60 minut*. Następnie ciasto rozwałkować na duży prostokąt podsypując delikatnie mąką.
Rozwałkowany placek posmarować roztopionym masłem, obsypać cukrem i cynamonem. (Jeżeli zwiększycie ilość cynamonu musicie również zwiększyć ilość cukru. Inaczej ciasto będzie miało mdły smak.)
* czas wyrastania musicie dostosować sami. Ciasto powinno zwiększyć dwukrotnie swoją objętość. Jeżeli jednak zobaczycie, że nawet po godzinie za wiele nie urosło, zostawcie jeszcze na pół godziny. Po tym czasie mimo wszystko postępujcie według przepisu. Pamiętajcie, że ciasto drożdżowe musi wyrastać w temperaturze ok. 25 stopni.
Udanych wypieków ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz