środa, 29 stycznia 2014

Polish Vienna


Polski Wiedeń, czyli sernik wiedeński


Sernik wiedeński z Wiedniem niewiele ma wspólnego. To porządny polski sernik, bez spodu, który nierzadko ma w sobie masę bakalii. Pytając o niego w Wiedniu niczego się nie dowiecie, ludzie go tam nie znają. Ich serniki to po prostu Käsekuchen, nic więcej.
Ciasto, dzięki temu, że sama zmieliłam ser, jest zbite, ciężkie i ma niesamowity smak. Ser z wiaderka nie da tak spektakularnych efektów jak ten mielony metodą domową :)
(Przepis z moimi uwagami ze strony mojewypieki.com)


Na sernik:

* 1 kg twarogu tłustego lub półtłustego (zmielonego przynajmniej 3 krotnie)
* 5 jajek
* 1 łyżka mąki pszennej
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
* 100 g miękkiego masła
* 1 szklanka drobnego cukru
* 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
* ewentualnie bakalie

Wszystko musi mieć temperaturę pokojową.

Ser zmielić maszynką przynajmniej trzy razy. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać po jednym jajku, ciągle ucierając. (Jeżeli nie macie dobrego miksera, możecie wszystko utrzeć starą metodą, używając miski "z rowkami"). Powoli dodawać zmielony twaróg cały czas miksując. Wsypać obie mąki, ekstrakt, dodać bakalie (jeżeli się na nie zdecydowaliście), wymieszać.

Nagrzać piekarnik do temperatury 170 stopni. Formę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno!) i przelać do niej masę serową. Wstawić do nagrzanego piekarnika i od razu obniżyć temperaturę do 150 stopni. Tak piec przez 1,5 godziny (grzanie góra - dół). Po tym czasie wyłączyć piekarnik, zostawić sernik w środku, nie otwierając drzwiczek przez pierwsze 15 minut. Następnie delikatnie je uchylić, aby jak najmniej ciepłego powietrza się wydostało. Po godzinie wyciągnąć i studzić na blacie. Przechowywać w lodówce.

Na polewę:

* 100 g gorzkiej czekolady (jeżeli preferujecie słodsze serniki, użyjcie czekolady mlecznej)
* 50 g masła

W kąpieli wodnej roztopić masło z czekoladą*. Udekorować sernik.

Udanych wypieków :)

* roztopić w kąpieli wodnej- garnek z wodą stawiacie na gazie. Czekacie, aż woda zacznie wrzeć. Wtedy na garnek wkładacie większą miskę z połamaną czekoladą i z masłem. Pod wpływem pary wodnej wszystko się roztopi i ładnie połączy. Miska nie może dotykać wody! Starajcie się mieszać jak najrzadziej. 











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz