sobota, 25 stycznia 2014

Domowa piekarnia

Chleb wieloziarnisty


Mój pierwszy chleb, pieczony rok temu, był całkowitą porażką. Słony, niski, zakalcowaty, słony i jeszcze raz słony. Od tego czasu do pieczywa podchodzę bardzo ostrożnie. Ten przepis jest naprawdę bardzo łatwy, nie wymaga dużo czasu i zbyt wielu umiejętności. Wychodzi wilgotny, z chrupiącą skórką, pełen ziaren... Najlepiej smakuje sam, bez żadnych dodatków :)
(Przepis ze strony mojewypieki.com)

Na dwa bochenki (keksówka 9 x 28 cm):

* 1 kg mąki krupczatki
* 6 łyżek siemienia lnianego
* 6 łyżek łuskanego słonecznika
* 1 szklanka otrąb pszennych lub żytnich
* 3 łyżki sezamu
* 2 łyżki pestek dyni
* 1,5 łyżki soli
* 5 łyżek cukru
* 5 dag świeżych drożdży
* 1 litr ciepłej (NIE gorącej!) wody

Mąkę, sól, cukier, ziarna i pokruszone drożdże dobrze wymieszać. Zalać wodą i wyrobić ciasto (ciasto jest bardzo luźne). Odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Ponownie wyrobić (ciasto nadal jest bardzo luźne) i przełożyć do natłuszczonych keksówek. Odstawić do wyrośnięcia (ciasto powinno wyrastać nie dłużej niż 20 min., nie ma podwajać objętości). 

Piec około 1 godzinę w temperaturze 230 stopni.

Udanych wypieków ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz