sobota, 25 stycznia 2014

Aromatyczny start

Szarlotka idealna- krucha i banalna
 Niesamowita szarlotka z całą masą jabłek i pysznym, kruchym spodem. Wszystko przykryte warstwą kruszonki i oprószone cukrem pudrem... Doskonałe ciasto na mroźne wieczory w otoczeniu gorącej herbaty i koca :)
(Przepis z bloga mojewypieki.com)

Kruche ciasto:

* 500 g mąki krupczatki
* 250 g masła lub margaryny *
* pół szklanki cukru pudru
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 2 żółtka
* 2 łyżki śmietany 18% lub 12%

Masło pokroić na mniejsze kawałeczki. Wszystko szybko zagnieść (to bardzo ważne, aby ciasto kruche nie miało temperatury pokojowej, musi być zimne, inaczej straci kruchość). 2/3 ciasta wyłożyć na spód blachy o wymiarach 25 x 40 cm (duża blaszka z piekarnika), ponakłuwać i schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut. Resztę ciasta również schłodzić w lodówce lub zamrażarce. 

Masa jabłkowa:

* 2- 3 kg jabłek (najlepsza odmiana to szara reneta, nie szarzeje podczas pieczenia)
* cynamon i cukier do smaku (dać wg uznania, zależy od smaku jabłek)
* bułka tarta (kilka łyżek)

Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki a następnie na cieniutkie plasterki. Przełożyć do miski, skropić sokiem z cytryny (aby nie zszarzały), dodać cukier i cynamon. Wymieszać. Nie wylewać soku, który puszczą jabłka. 

Schłodzone ciasto podpiec przez 10- 15 minut w temperaturze 160- 180 stopni. Wyjąć, posypać bułką tartą (wchłonie nadmiar soku z jabłek). Wyłożyć na to jabłka a na nie zetrzeć pozostałą część ciasta.

Piec około 1 godzinę w temperaturze 160- 180 stopni. Wystudzić, posypać cukrem pudrem.
* wypieki z masłem są naturalnie bardziej maślane i delikatne w smaku



Udanych wypieków! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz