niedziela, 6 lipca 2014

A little bit of sun

Trochę słońca, czyli kruche z morelami i marcepanem

Moje pierwsze ciasto z morelami. Szukając przepisów na ciasta z owocami, nigdy nie brałam pod uwagę tych malutkich, słodkich kuleczek. Łatwo się domyślić, że było to błędem. Moje morele były delikatnie kwaśne, dzięki czemu przebijały słodycz marcepanu. Ciasta w tym cieście jest niewiele. 80% to po prostu owoce. Ale kto chciałby w taki gorący dzień raczyć się ciężkimi wypiekami z kremem? ;)

Na ciasto z morelami:

* 240 g mąki pszennej
* 120 g cukru
* 120 g masła
* 2 duże żółtka
+
* 800 g umytych, przekrojonych na pół moreli (bez pestek)
* 100 g marcepanu

Żółtka i masło powinny być zimne.

Mąkę wymieszać z cukrem. Dodać żółtka i masło. Zagnieść ciasto. Będzie w postaci kruszonki. Formę 20 x 30 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Z gotowego ciasta odłożyć około 5 łyżek na kruszonkę. Resztą wylepić spód formy, delikatne dociskając.

Marcepan zetrzeć na tarce o dużych oczkach bezpośrednio na formę wyłożoną ciastem (marcepan strasznie się klei). Powinien być równomiernie rozłożony.

Morele poukładać rozcięciami do góry. Całość posypać odłożonym ciastem. Do czasu włożenia do piekarnika, trzymać w lodówce.



Piec w temperaturze 190 stopni przez ok. 40 minut (aż kruszonka będzie złota). Studzić 15 minut w piecu, następnie wyłożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

Warstwa ciasta jest bardzo cienka, dlatego należy uważać, aby przy podawaniu morele nam nie "uciekły" ;)

Udanych wypieków! :)



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz