Sezonowe, czyli muffinki z malinami
Składniki na 12 muffinek:
* 250 g mąki pszennej
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
* 30 g ciemnego kakao do pieczenia
* 85 g cukru trzcinowego
* 100 g białej czekolady, posiekanej (można użyć groszków czekoladowych)
* 130 g mlecznej czekolady, posiekanej (można użyć groszków czekoladowych)
* 3 jajka
* 200 g kwaśnej śmietany 18%
* 85 g roztopionego i przestudzonego masła
* 300 g świeżych malin
Mąkę przesiać. Dodać pozostałe suche składniki. Dobrze wymieszać, kakao powinno dobrze połączyć się z mąką. Śmietanę wymieszać z jajkami i masłem. Dodać do suchych składników, wsypać czekoladę, wymieszać. Jeżeli ciasto będzie za gęste, można dodać 2 łyżki mleka. Dodać połowę malin, ostrożnie wymieszać, aby owoce się nie rozpadły.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Nakładać sporo ciasta, cała foremka może być wypełniona. Na koniec, w każdą muffinkę powtykać po 2 - 3 maliny.
Piec w temperaturze 200 stopni przez ok. 20 minut. Sprawdzić patyczkiem. Powinien być suchy, bez śladów surowego ciasta. Studzić na kratce.
Udanych wypieków :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz