Deser na patyku, czyli Cake Pops
Cake Pops to nic innego jak skruszone ciasto wymieszane z kilkoma składnikami. Udekorowane w odpowiedni sposób może być serwowane w okresie świątecznym lub walentynkowym. Jest bardzo słodkie, więc z pewnością nie jest to propozycja dla wszystkich ;) Wystarczą ładne patyczki, kilka kolorowych posypek, odrobina czasu i mamy gotowe śliczne mini - desery :)
Na około 25 sztuk:
* 400 g suchego ciasta babkowego, skruszonego (może być czekoladowe lub zwyczajne białe)
* 120 g serka mascarpone
* 80 g nutelli (lub mniej, jeżeli chcecie choć trochę zniwelować słodki smak)
* 200 g czekolady do obtoczenia (ja użyłam mlecznej i gorzkiej)
* 1 łyżka oleju
* posypki
* patyczki
Mascarpone wymieszać dokładnie z nutellą.
Pokruszone ciasto połączyć z powstałą masą i uformować kulę. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w zamrażarce przez 15 minut.
Po tym czasie odrywać z ciasta równe kawałki i formować kulki (wielkość zależy od Was, u mnie jedna kulka ważyła około 23-25 g). Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i schłodzić kolejne 15 minut w zamrażarce lub, jeżeli blaszka się nie mieści, wynieść w chłodne miejsce.
Czekoladę roztopić z olejem w kąpieli wodnej. Kulki wyciągnąć z zamrażarki.
Końcówkę patyczka maczać w roztopionej czekoladzie i szybko wetknąć w środek kulki. Odłożyć z powrotem na blaszkę i dać na kolejne 15 minut do zamrażarki.
Jeżeli czekolada zastygła, ponownie ją roztopić.* Cake Pops maczać w roztopionej czekoladzie. Poczekać, aż nadmiar zleci. Dowolnie dekorować. Aby zastygły, powkuwać je w styropian bądź karton lub poukładać do góry nogami (wtedy czubki będą naturalnie lekko spłaszczone).
Przechowywać w lodówce lub w temperaturze pokojowej.
*Żeby czekolada nie zastygła podczas chłodzenia Cake Pops, wystarczy postawić ją z powrotem na garnek, w którym mamy wrzącą wodę. Woda nadal paruje co idealnie utrzyma płynność czekolady.
Skad mialas takie patyczki ?;)
OdpowiedzUsuńKupione w sklepie pakamera.pl
UsuńTakie same znajdziecie na Amazon.com :)