Powrót do Francji, czyli rożki francuskie z jabłkami
Na 6 rożków:
* 375 g ciasta francuskiego na maśle
* 3 średnie jabłka
* sok z 1/2 cytryny i skórka z cytryny
* 3 łyżki rodzynków (ja nie dodawałam)
* 2 1/2 łyżki cukru
* 1/4 łyżeczki cynamonu
* 1 łyżka mąki pszennej
Dodatkowo:
* 1 jajko
Ciasto powinno mieć temperaturę pokojową.
Rozwałkować je i wyciąć 6 dużych kwadratów.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Dodać resztę składników, wymieszać.
Na każdy kwadracik ciasta nakładać łyżkę nadzienia. Jajko roztrzepać, posmarować nim boki kwadratów. Zlepić dokładnie za pomocą widelca. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem i zrobić małe nacięcia (zapobiegnie to zaparowaniu ciastka, dzięki czemu będzie przyjemnie chrupiące).
Piekarnik nagrzać do 220 stopni i piec przez około 20 - 23 minuty, aż rożki nabiorą złotego koloru. Wystudzić.
Gdy są jeszcze ciepłe, można je polukrować. W tym celu wymieszać 3/4 szklanki cukru pudru z 2 łyżkami gorącej wody lub soku z cytryny.
Udanych wypieków ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz