niedziela, 27 kwietnia 2014

Sweet Sunday

Słodka niedziela, czyli ciasteczka z kremem kawowym
 
Ostatnio moją kuchnią zawładnęły wypieki z dodatkiem fenomenalnego kawowego kremu i konfitury wiśniowej. Te ciastka są mniejszą, bardziej kruchą formą tortu, który przygotowałam na święta (przepis się wkrótce pojawi). Najlepsze schłodzone, kiedy wszystko stężeje. Idealne jako słodka przekąska do kawy ;)

Składniki na ok. 17 ciastek (spód i góra):

* 175 g mąki pszennej
* 90 g zimnego masła
* 100 g cukru pudru
* 1 małe jajko
* 1 żółtko z małego jajka
* 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
* szczypta soli

Wszystkie składniki powinny być zimne. Szybko je zagnieść, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę lub na całą noc.

Na obsypanym mąką blacie rozwałkować schłodzone ciasto. Niewielką foremką wycinać koła. Powinny być dosyć grube. W połowie wyciętych ciastek, malutkim kieliszkiem zrobić dziurki. Pozostałe ciasto raz jeszcze zagnieść i wyciąć resztę kółek.

Układać na blaszce wyłożone papierem do pieczenia. Do czasu włożenia blachy do pieca, trzymać ją w lodówce. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 12 minut, aż będą delikatnie złote. Ostrożnie przełożyć na kratkę, wystudzić.

Na masę kawową (z tego przepisu wychodzi odrobinę więcej masy niż potrzeba):

* 110 g miękkiego masła
* 3 żółtka
* 60 ml śmietany kremówki 36%
* 125 g cukru pudru
* 3 czubate łyżeczki kawy parzonej zaparzone w 1/2 szklanki gorącej wody
* kieliszek wódki lub innego alkoholu
* 2 łyżeczki żelatyny
 
Z kawy odsączyć fusy, dobrze wycisnąć. Odstawić do wystygnięcia.

Żółtka, śmietanę, cukier puder, alkohol oraz wystudzoną kawę (same fusy) zmiksować na jednolitą masę. Miskę ustawić nad garnkiem z wrzącą wodą (woda nie może dotykać miski) i miksować, dopóki masa nie stanie się lekka i puszysta (około 10 - 15 minut). W tym czasie żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody. Ściągnąć miskę z garnka, dodać rozpuszczoną żelatynę i całość ubijać do momentu ostudzenia masy (około 5 - 10 minut).

Oddzielnie utrzeć masło na jasną, puszystą masę. Dodać je do ostudzonej masy kawowej, wymieszać. Odłożyć na około godzinę do lodówki.

Dodatkowo:

* 9 orzechów włoskich
* 100 - 120 g konfitury wiśniowej

Składanie:

Na spodzie ułożyć pełne ciastko (bez wycięcia). Nałożyć na nie sporą łyżeczkę kremu, zostawiając nieposmarowane boki (inaczej masa wypłynie). Krem przykryć wyciętym ciasteczkiem, delikatnie docisnąć. W wycięciu ułożyć połówkę orzecha włoskiego i udekorować małą łyżeczką konfitury. Schłodzić w lodówce przez minimum godzinę.

Udanych wypieków :)




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz