Smak czerwieni, czyli sernik z musem truskawkowym
(Przepis ze strony justmydelicious.pl)
Na sernik z musem:
* 1 kg sera (z wiaderka)
* 4 łyżki cukru pudru
* 2 galaretki cytrynowy
* 2 łyżki cukru kryształu
*1 szklanka wrzątku + 1/2 szklanki wrzątku
* 400 g truskawek, świeżych lub mrożonych
* okrągłe biszkopty na spód
Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na niej okrągłe biszkopty, tak, aby pozostały między nimi jak najmniejsze przestrzenie.
Jedną galaretkę rozpuścić w jednej szklance wrzątku. Jak ostygnie, wymieszać dokładnie z cukrem pudrem i serem. Wylać do przygotowanej formy. Odstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki w celu stężenia, najlepiej na całą noc.
Truskawki mrożone wcześniej rozmrozić. Zmiksować blenderem na jednolitą masę. Drugą galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku z 2 łyżkami cukru kryształu. Jak ostygnie, wymieszać z musem truskawkowym. Wylać ostrożnie na ser i schłodzić co najmniej 3 godziny w lodówce.
Udanych wypieków :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz