sobota, 26 kwietnia 2014

Taste of red

Smak czerwieni, czyli sernik z musem truskawkowym

Bardzo prosty, delikatny sernik na zimno. Nie ma obaw, że opadnie przy pieczeniu. On tylko chłodzi się w lodówce :) Lekko kwaśny przez dodatek cytrynowych galaretek, które możecie zastąpić każdym innym smakiem lub po prostu żelatyną ;)
(Przepis ze strony justmydelicious.pl)

Na sernik z musem:

* 1 kg sera (z wiaderka)
* 4 łyżki cukru pudru
* 2 galaretki cytrynowy
* 2 łyżki cukru kryształu
*1 szklanka wrzątku + 1/2 szklanki wrzątku
* 400 g truskawek, świeżych lub mrożonych
* okrągłe biszkopty na spód

 Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na niej okrągłe biszkopty, tak, aby pozostały między nimi jak najmniejsze przestrzenie.

Jedną galaretkę rozpuścić w jednej szklance wrzątku. Jak ostygnie, wymieszać dokładnie z cukrem pudrem i serem. Wylać do przygotowanej formy. Odstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki w celu stężenia, najlepiej na całą noc.

Truskawki mrożone wcześniej rozmrozić. Zmiksować blenderem na jednolitą masę. Drugą galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku z 2 łyżkami cukru kryształu.  Jak ostygnie, wymieszać z musem truskawkowym. Wylać ostrożnie na ser i schłodzić co najmniej 3 godziny w lodówce.

Udanych wypieków :)



 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz