wtorek, 29 kwietnia 2014

Half - breed

Mieszaniec, czyli chleb pszenno - żytni

To prawdopodobnie ostatni wpis przed majówką. W czwartek wyjeżdżam i wątpię, żebym miała możliwość prowadzenia bloga. Ale postaram się po majówce wzbogacić stronę o post z czeskim jedzeniem ;)
Kolejny chleb na drożdżach. Niestety, za każdym razem, jak chcę się zabrać za zakwas, brakuje mi czasu, pojawiają wyjazdy i cały plan się sypie. Dlatego na razie stawiam na proste chleby na drożdżach, które niewiele odbiegają od tych "zakwaszonych" bochenków ;)
W oryginalnym przepisie jest łyżeczka soli. Jak dla nas było to za mało, dlatego Wy spokojnie możecie dodać jej więcej.

Na dwa bochenki:

* 500 g mąki żytniej razowej (typ 2000)
* 500 g mąki pszennej (tortowej, typ 405 lub 450)
* 700 ml ciepłej wody
* 1 łyżeczka soli (lub więcej)
* 1 łyżeczka cukru
* 16 g drożdży suchych

Mąki, drożdże, sól i cukier wymieszać. Stopniowo dolewać wodę. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (mikserem lub ręcznie). Po wyrobieniu będzie ono ciężkie i dosyć twarde, ale takie ma być.

Włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości (około 1 - 1,5 godziny). Po tym czasie szybko zagnieść. Włożyć do dwóch małych keksówek wysmarowanych masłem i oprószonych mąką. Odstawić do ponownego wyrastania (około 30 minut).

Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 40 - 45 minut. Po tym czasie wyciągnąć z foremek i studzić na kratce.

Udanych wypieków :)


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz