sobota, 19 kwietnia 2014

Extraordinary

Nadzwyczajny, czyli mazurek kawowy

Dlaczego nadzwyczajny? Ponieważ to nie zwykły mazurek z napisem "Alleluja", ale jego nowoczesna, odświeżona wersja. Mocno kawowy, słodki, ale i delikatny. Idealny na święta lub jako (nie)banalny deser :)
(Przepis z książki "Moje wypieki i desery")


Na kruche ciasto:

* 175 g mąki pszennej
* 100 g zimnego masła
* 50 g cukru pudru
* 1 łyżka śmietany 18%
* 1 żółtko

Składniki powinny być zimne.

Mąkę przesiać. Dodać masło pokrojone na małe kawałeczki, posiekać razem z mąką. Dodać resztę składników. Szybko zagnieść ciasto. Owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez minimum godzinę (lub całą noc).

Formę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować do wymiarów formy, wylepić nim dno. Nakłuć widelcem (zapobiegnie wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia). Do momentu włożenia formy do piekarnika przechowywać w lodówce.

Piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni, aż ciasto nabierze złotego koloru. Zostawić na 10 minut w uchylonym piekarniku, następnie wyjąć i studzić na kratce. Uwaga: ciepłe ciasto jest bardzo łatwo złamać!

Na masę kawową:

* 200 g masy kajmakowej
* 80 g ciepłego masła
* 1,5 łyżki kawy rozpuszczonej w 2 łyżkach gorącej wody

Kawę ostudzić. Wszystkie składniki utrzeć dokładnie. Schłodzić w lodówce przez około 20 minut. Po tym czasie masę wylać na spód, dokładnie rozprowadzić. Włożyć do lodówki, aby całość stężała (około 30 min - 1 godz.).

Na solony karmel:

* 1/4 szklanki cukru
* 1 łyżka wody
* 2 łyżki śmietany 36%
* 1 łyżeczka masła
* szczypta soli

Cukier i wodę umieścić w garnuszku. Zagotować, zmniejszyć ogień i podgrzewać nie mieszając przez około 5 minut, aż cukier dokładnie się rozpuści i zmieni kolor na bursztynowy. Zdjąć z ognia. Wlać ostrożnie śmietanę, wymieszać. Dodać masło i sól, ponownie wymieszać. Odstawić do ostudzenia na kilka minut.

Dodatkowo:

* kilka małych bez
* garść orzeszków ziemnych uprażonych z solą
* sól w płatkach*

Na schłodzonym cieście poukładać bezy i wysypać orzeszki. Polać solonym karmelem, obsypać płatkami soli. Przechowywać w chłodnym miejscu.

* w przepisie jest sól w płatkach, mi nie udało się jej kupić i zastąpiłam ją zwyczajną solą. Wtedy wystarczy całość delikatnie nią oprószyć. 

  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz