Banany i toffi, czyli banoffi pie
Na spód:
* 250 g ciastek pełznoziarnistych
* 125 g masła
Masło roztopić. Ciastka pokruszyć na proszek, nie może być dużych kawałków. Wszystko razem wymieszać. Masą wylepić formę do tarty o średnicy 20 cm (spód i boki). Schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Na masę:
* 400 ml mleka skondensowanego słodzonego
* 125 g cukru
* 145 g masła
Masło razem z cukrem podgrzać na średnim ogniu do czasu, aż cukier całkowicie rozpuści się w maśle. Dodać mleko skondensowane, zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez 15 minut, aż masa z białego zmieni kolor na karmelowy. Uwaga: masa łatwo się przypala, trzeba często mieszać!
Zdjąć z ognia. Wylać na spód z ciastek. Schłodzić. Włożyć do lodówki na minimum 3 godziny, najlepiej na całą noc. Masa powinna być zwarta i dać się kroić.
Dodatkowo:
* duży banan
* 200 ml śmietany kremówki 36%
* 5 kostek gorzkiej czekolady
* łyżka soku z cytryny
* 1,5 łyżki cukru pudru
Banana pokroić w cienkie plasterki, zalać sokiem z cytryny, żeby plastry nie ściemniały. Śmietanę ubić, na koniec dodając cukier puder. Czekoladę zetrzeć na wiórki.
Na schłodzone ciasto wyłożyć banany, udekorować całość śmietaną za pomocą szprycy. Posypać startą czekoladą. Przechowywać w lodówce.
Udanych wypieków :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz