sobota, 12 kwietnia 2014

Bananas and toffee

Banany i toffi, czyli banoffi pie

Tym razem wybraliście banoffi pie, czyli najbardziej karmelowe ciasto, jakie znam :) Chrupki spód, słodka masa z mleka skondensowanego i wierzch z bananów oraz bitej śmietany to doskonałe, szybkie ciasto dla wszystkich lubiących bardzo słodkie desery. Moje ciasto to nieco inna, bogatsza w składniki wersja najprostszego ciacha z masą kajmakową. Jeżeli nie chce się Wam przygotowywać tej masy, bez problemu możecie ją zastąpić właśnie masą krówkową, ale uważam, że lepszy efekt daje samodzielnie przyrządzony krem - jest sztywny i przepyszny! ;)

Na spód:

* 250 g ciastek pełznoziarnistych
* 125 g masła

Masło roztopić. Ciastka pokruszyć na proszek, nie może być dużych kawałków. Wszystko razem wymieszać. Masą wylepić formę do tarty o średnicy 20 cm (spód i boki). Schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Na masę:

* 400 ml mleka skondensowanego słodzonego
* 125 g cukru
* 145 g masła

Masło razem z cukrem podgrzać na średnim ogniu do czasu, aż cukier całkowicie rozpuści się w maśle. Dodać mleko skondensowane, zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez 15 minut, aż masa z białego zmieni kolor na karmelowy. Uwaga: masa łatwo się przypala, trzeba często mieszać!

Zdjąć z ognia. Wylać na spód z ciastek. Schłodzić. Włożyć do lodówki na minimum 3 godziny, najlepiej na całą noc. Masa powinna być zwarta i dać się kroić.

Dodatkowo:

* duży banan
* 200 ml śmietany kremówki 36%
* 5 kostek gorzkiej czekolady
* łyżka soku z cytryny
* 1,5 łyżki cukru pudru

Banana pokroić w cienkie plasterki, zalać sokiem z cytryny, żeby plastry nie ściemniały. Śmietanę ubić, na koniec dodając cukier puder. Czekoladę zetrzeć na wiórki.

Na schłodzone ciasto wyłożyć banany, udekorować całość śmietaną za pomocą szprycy. Posypać startą czekoladą. Przechowywać w lodówce.

Udanych wypieków :)



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz