piątek, 9 maja 2014

Black and blue

Posiniaczona, czyli babka z borówkami amerykańskimi

Moim jednym z kilku czeskich zakupów była książka "Apetit. Moučníky". Nie żałuję, ponieważ to w niej przywiozłam dziesiątki przepisów na czeskie ciasta i desery. Teraz tylko kwestia tłumaczenia, ale radzę sobie :) 
Borówki amerykańskie powinniście już dostać w sklepach. Nie ma czasu do stracenia. Są delikatnie słodkie w cieście, według mnie komponują się znakomicie z babką!  Mięciutka, z "siniakami" utworzonymi przez zatopione w cieście owoce podkreśla smak zbliżającego się powolutku lata :)

Na 1 dużą babkę:

* 350 g mąki pszennej + 1 łyżeczka
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 250 g miękkiego masła
* szczypta soli
* 150 g jasnego cukru trzcinowego
* 150 g drobnego cukru do wypieków
* 240 g jogurtu greckiego
* 4 duże jajka
* 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
* 2 szklanki borówek

Na lukier:

* 100 g cukru pudru
* kilka łyżek gorącej wody

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.*

Borówki umyć. Obsypać łyżeczką mąki, wymieszać (zapobiegnie to opadaniu owoców w cieście).

Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Dodać sól, wymieszać.

Oddzielnie utrzeć masło na jasną, bardzo puszystą masę. Dodać cukry, ucierać aż całkowicie się rozpuszczą w maśle. Dodać po jednym jajku, po każdym dodaniu miksując. Wlać ekstrakt waniliowy, połączyć. Delikatnie wmieszać mąkę na zmianę z jogurtem. Zrobić to łopatką lub na bardzo wolnych obrotach miksera. Ostrożnie (!) wmieszać do ciasta borówki. 

Przełożyć do formy z kominem (silikonowej lub wysmarowanej masłem i obsypanej mąką). Piec w temperaturze 175 stopni przez 60 - 70 minut, do suchego patyczka. Po tym czasie babkę zostawić na 20 minut w piekarniku, następnie na 15 minut wyciągnąć. Ostrożnie wyciągnąć z formy i wystudzić.

Przygotować lukier. Cukier puder wymieszać z gorącą wodą. Jeżeli lukier ma być gęstszy - dodać cukru, jeżeli rzadszy - wody. Polać ciasto. 

* składniki należy wyciągnąć ok. 3 godziny przed pieczeniem. Jeżeli wszystko ma tą samą temperaturę, jest mniejsze prawdopodobieństwo zakalca. Jeżeli, tak, jak ja, nagle najdzie Was ochota na pieczenie, jajka włóżcie do miski, zalejcie ciepłą wodą i odstawcie na 10 minut. Jogurt możecie podgrzać w kąpieli wodnej.

Udanych wypieków :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz