niedziela, 4 maja 2014

Eventuality

Ewentualność, czyli drożdżowe z gruszkami


Ewentualność, ponieważ dzisiaj miało być ciasto z truskawkami, a ewentualnie z gruszkami. Nie udało nam się znaleźć truskawek, toteż wszedł w życie plan B. Choć chłodno, pogoda piękna. A do pięknej pogody pasuje ciasto z pachnącymi gruszkami i masą kruszonki. W tym poście postaram się dokładnie opisać proces przygotowywania ciasta drożdżowego, które, wbrew pozorom, jest naprawdę proste :)
(Przepis ze strony whiteplate.blogspot.com)

Na ciasto drożdżowe:

* 500 g mąki pszennej
* 100 g roztopionego i przestudzonego masła
* 1 jajko w temp. pokojowej
* 120 g cukru
* 16 g cukru waniliowego
* 40 g świeżych drożdży
* 250 ml ciepłego mleka
* szczypta soli
* 2 średnie gruszki

Na kruszonkę:

* 100 g masła (zimnego lub ciepłego)
* 50 g cukru
* 50 g mąki

Składniki na kruszonkę rozetrzeć palcami bądź widelcem. Jeżeli będzie za sucha, dodać masła, jeżeli za mokra - mąki/cukru.

Etapy przygotowywania ciasta drożdżowego:

1. Przygotować rozczyn. Potrzebną ilość drożdży rozkruszyć w misce. Wsypać odrobinę cukru, mąki i około 2 - 3 łyżek ciepłego mleka. Mleko nie może być gorące, drożdże nie zaczną pracować. Mąki i cukru ma być tyle, aby delikatnie przykryły drożdże. Wymieszać, przykryć świeżą, suchą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na 10 do 30 min. Postawić z dala od przeciągów, np. koło grzejnika, kominka, latem na nasłonecznionym parapecie. Po wyrośnięciu rozczyn powinien mieć piankowatą konsystencję, ale nadal ma się lać.

2. Mąkę przesiać. Dodać wyrośnięty rozczyn, wymieszać. Dodać pozostałe składniki. Wyrobić ciasto. Ręcznie trwa to dłużej, około 15 minut. Mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego 7 - 10 minut. W niektórych przepisach ciasto wychodzi zbite i daje się łatwo uformować w kulę. W tym cieście i w wielu innych pozostaje ono lejące. Nie dosypujcie mąki! Ona sprawia, że ciasto jest twardsze. Po wyrośnięciu konsystencja ciasta i tak się zmieni.

3. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania w ciepłym miejscu. Czas wyrastania zależy od wielu czynników: ilości drożdży, temperatury, czasu wyrabiania... Przeważnie trwa to od 30 minut do 2 godzin. Trzeba po prostu sprawdzić, powinno podwoić swoją objętość. Nie może leżeć za długo, ponieważ "przerośnie" i nic z tego nie wyjdzie.

4. Po wyrośnięciu raz jeszcze krótko zagnieść. Nie przejmujcie się, że okazała kula ciasta przy ponownym zagniataniu nagle się skurczyła. Tak ma być. Włożyć do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować odrobiną oliwy, przykryć folią spożywczą (nie powinna dotykać ciasta) i odstawić do napuszenia. Drugie wyrastanie ciasta jest bardzo ważne. Trwa ono od 30 minut do 1 godziny, nie dłużej! 10 minut przed końcem wyrastania włączyć piekarnik, na tym etapie ciasto również może "przerosnąć".

5. Gruszki obrać, wykroić środki, pokroić w plastry. Poukładać ciasno na wyrośniętym cieście. Obsypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 35 - 45 minut. Sprawdzić patyczkiem. Jeżeli ciasto w trakcie pieczenia zacznie się za szybko rumienić, przykryć folią aluminiową. Studzić na kratce, aby nie zaparowało w formie.



Jeżeli będziecie się trzymać przepisu, nie ma mowy, żeby coś Wam nie wyszło :)
W razie jakichkolwiek pytań, piszcie do mnie (formularz kontaktowy na dole strony).

Udanych wypieków :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz