niedziela, 11 maja 2014

My favourite flavour

Mój ulubiony zapach, czyli bułki z truskawkami i kruszonką

 Niestety, ten post jest ostatnim postem przez najbliższe 6 dni. Z powodu wyjazdu muszę zaprzestać prowadzenia bloga, ale jak tylko wrócę, wszystko nadrobię! :)
Nie ma nic doskonalszego niż zapach truskawek wydobywający się z domowego piekarnika. Formowanie bułeczek, patrząc przez okno na zielone już drzewa, jest taki uspokajający i napawa pozytywną energią! Nie mówmy już o samym kosztowaniu drożdżówek ;) Te przygotowuję już po raz któryś, za każdym razem znikają szybciej, niż są przygotowywane ;)
(Przepis ze strony mojewypieki.com)

Na ok. 8 bułeczek:

* 340 g mąki pszennej
* 3 czubate łyżki cukru
* 3/4 szklanki ciepłego mleka
* 7 g suchych drożdży
* 1 jajko
* 1 żółtko
* szczypta soli
* 60 g roztopionego masła
* 4 łyżeczki bułki tartej
* 400 g truskawek, odszypułkowanych i umytych*
* 1 roztrzepane jajko, do posmarowania

Na kruszonkę:

* 60 g roztopionego masła
* 125 g mąki
* 5 łyżek cukru
* 16 g cukru waniliowego

Składniki na kruszonkę wymieszać.

Mąkę przesiać. Wymieszać z suchymi drożdżami. W jednej misce połączyć mleko, jajka i cukier. Dodać do mąki razem z masłem i solą. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Starać się nie podsypywać mąką, ale w razie konieczności można dodać 2 - 3 łyżki. Odstawić na ok. 1,5 godziny do wyrastania w ciepłe miejsce.

Po tym czasie ciasto krótko zagnieść. Podzielić na 8 części, uformować na kształt bułki, odłożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawić do ponownego wyrastania na ok. 30 minut, aż bułeczki porządnie się napuszą.

Po tym czasie, dnem szklanki docisnąć środek każdej bułki to samej blaszki, tworząc w ten sposób miejsce na truskawki. Dno szklanki delikatnie obsypać mąką, żeby nie przyklejało się do ciasta. W powstałym zagłębieniu wsypać 1/2 łyżeczki bułki tartej. Ułożyć 2 - 3 truskawki, powinny zająć jak najwięcej miejsca. Boki drożdżówek posmarować roztrzepanym jajkiem i porządnie obsypać kruszonką.

Piec przez 22 minuty w temperaturze 190 stopni.

Udanych wypieków :)

* truskawki mogą być świeże lub mrożone. Przy świeżych jak i przy mrożonych postępujemy tak, jak w przepisie. Jednakże, używając świeżych, w miarę twardych owoców, jest mniejsze prawdopodobieństwo puszczenia przez nie soku :)



 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz