Naprawdę dobry dzień, czyli muffinki z bananami
A w związku z otrzymaniem zamówionej przeze mnie książki "White Plate. Słodkie" mam dla Was równie wspaniałe muffinki, które doskonale oddają smak użytej w nich czekolady i komponują się z bananem skąpanym w karmelu. Idealne dopełnienie idealnego dnia :)
Na 12 babeczek:
* 300 g mąki pszennej
* 120 g roztopionego masła
* 2 jajka
* 280 g kefiru
* 100 g mlecznej czekolady startej na dużych oczkach
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 120 g cukru
Na banany w karmelu:
* 1 duży banan
* 35 g masła
* 50 g cukru
Dodatkowo:
* 3 łyżeczki cukru do posypania
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać startą czekoladę, wymieszać. W osobnej misce połączyć kefir, jajka i roztopione masło. Zawartość obu naczyń wymieszać.
Banany pokroić na 12 plastrów. Na patelni roztopić masło. Dodać cukier i mieszać do momentu uzyskania jasnobrązowego karmelu. Wrzucić ostrożnie banany, dokładnie obtoczyć w karmelu i, mieszając, trzymać na ogniu przez minutę. Odstawić do lekkiego przestudzenia.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej nałożyć małą łyżkę ciasta. Na nie wyłożyć po jednym plastrze banana i odrobinie karmelu. Przykryć ciastem. Posypać szczyptą cukru.
Piec przez 25 - 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Po tym czasie drzwiczki piekarnika uchylić, pozostawić w nim muffiny na 10 minut. Wyjąć, wystudzić na kratce. Podawać ciepłe.
Udanych wypieków :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz