niedziela, 25 maja 2014

Poor muffins

Ubogie babeczki, czyli babeczki z truskawkami i migdałami

Najuboższe babeczki, jakie robiłam. Bez mleka lub jogurtu, bez żółtek i nawet... bez proszku do pieczenia! Mimo to, rosną jak szalone, są zwarte, nie za słodkie, idealne! Szybkie w przygotowaniu, dlatego polecam, jeżeli nie macie nic do niedzielnej kawy ;)

Składniki na 8 dużych babeczek:

* 6 białek
* 150 g roztopionego i przestudzonego masła
* 1 szklanka + 2 łyżki mąki pszennej
* 1 szklanka cukru pudru
* 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
* 12 odszypułkowanych truskawek
* płatki migdałów do posypania
* cukier puder do posypania

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę przesiać razem z cukrem pudrem, wymieszać. Białka ubić na delikatną, ale nie sztywną pianę. Dodać do niej mąkę wraz z cukrem, wymieszać za pomocą szpatułki. Wlać przestudzone masło i aromat, wymieszać do połączenia składników.

Formy na babeczki wysmarować masłem i obsypać mąką (pominąć ten krok, jeżeli używacie silikonowych foremek). Każdą foremkę napełnić ciastem do samych krawędzi. Na środek ciasta wcisnąć po jednej truskawce. Obsypać migdałami.

Piec w temperaturze 170 stopni przez 20 - 27 minut. Wyjąć, wystudzić na kratce. Posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków ;)



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz