Ubogie babeczki, czyli babeczki z truskawkami i migdałami
Składniki na 8 dużych babeczek:
* 6 białek
* 150 g roztopionego i przestudzonego masła
* 1 szklanka + 2 łyżki mąki pszennej
* 1 szklanka cukru pudru
* 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
* 12 odszypułkowanych truskawek
* płatki migdałów do posypania
* cukier puder do posypania
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiać razem z cukrem pudrem, wymieszać. Białka ubić na delikatną, ale nie sztywną pianę. Dodać do niej mąkę wraz z cukrem, wymieszać za pomocą szpatułki. Wlać przestudzone masło i aromat, wymieszać do połączenia składników.
Formy na babeczki wysmarować masłem i obsypać mąką (pominąć ten krok, jeżeli używacie silikonowych foremek). Każdą foremkę napełnić ciastem do samych krawędzi. Na środek ciasta wcisnąć po jednej truskawce. Obsypać migdałami.
Piec w temperaturze 170 stopni przez 20 - 27 minut. Wyjąć, wystudzić na kratce. Posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz