środa, 7 maja 2014

Vinegar

Kwaśna mina, czyli drożdżowe z rabarbarem

Ciasto upiekłam dawno temu, niestety nie miałam czasu go dodać. Najzwyklejsze ciasto drożdżowe z kwaśnym rabarbarem i słodką kruszonką. Proste, pyszne i pewnie niejednemu rabarbar skojarzy się z letnimi piknikami, parującym ciastem i błogim odpoczynkiem ;)
(Przepis ze strony mojewypieki.com)

Na blaszkę ciasta:

* 400 g mąki pszennej
* 20 g świeżych drożdży
* 3 jajka
* 60 g miodu
* 125 ml mleka
* 100 g roztopionego i ostudzonego masła
* skórka starta z 1 cytryny

Dodatkowo:

* 400 g rabarbaru pokrojonego w kostkę
* 4 łyżki cukru

Na kruszonkę:

* 125 g roztopionego masła
* 180 g mąki pszennej
* 100 g cukru

Składniki na kruszonkę wymieszać. Jeżeli będzie ona za sucha - dodać masła, jeżeli za mokra - mąki lub cukru.

Wszystkie składniki na ciasto powinny być ciepłe (należy je wyjąć kilka godzin przed pieczeniem z lodówki).

Przygotować rozczyn. Drożdże pokruszyć, dodać odrobinę mąki i cukru, dolać 2 łyżki ciepłego mleka, dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką, odstawić na około 20 minut w ciepłe miejsce, do wyrastania.

Wyrośnięty rozczyn wymieszać z mąką, dodać resztę składników. Zagnieść elastyczne i gładkie ciasto. Przełożyć do posypanej mąką miski, odstawić do podwojenia objętości na około 1 - 1,5 godziny. Najlepiej włożyć miskę do piekarnika, uważnie zamknąć i włączyć w piekarniku światło.

Formę prostokątną 20 x 30 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć i krótko zagnieść. Przełożyć do formy, rozciągnąć, aby dokładnie pokryło powierzchnię blaszki. Poukładać rabarbar, posypać cukrem. Przygotowaną wcześniej kruszonkę równomiernie rozłożyć na cieście. Całość przykryć ściereczką, odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.

Włożyć do zimnego piekarnika, po czym rozgrzać go do temperatury 180 stopni. Piec ok. 40 minut, do suchego patyczka. Studzić 10 minut w piekarniku, po czym wyciągnąć z formy i odłożyć na kratkę.

Udanych wypieków :)




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz