poniedziałek, 24 lutego 2014

Bake me

Upiecz mnie, czyli pieczone pączki z konfiturą




Przed Wami pierwszy z trzech tłustoczwartkowych przepisów. Pieczone pączki są odrobinę zdrowszą alternatywą dla pączków smażonych (nadal są z ciasta drożdżowego :). Skłamię mówiąc, że są tak samo dobre jak tradycyjne. Są smaczne, ale przypominają zwykłe drożdżówki. Z prawdziwymi pączkami łączy je konfitura, jasna obrączka i miękkość :)

Na około 9 sztuk:

* 20 g świeżych drożdży
* 2 1/2 szklanki mąki pszennej
* 1/4 szklanki cukru
* 2 łyżki roztopionego masła
* 1 średnie jajko
* szczypta soli
* ulubiona marmolada/dżem
* cukier puder do posypania

Przygotować rozczyn. Drożdże skruszyć do miski, wsypać płaską łyżkę mąki, cukru i zalać dwiema łyżkami ciepłego mleka. Dokładnie wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia na 15 - 25 minut.

Mąkę przesiać z solą i cukrem. Dodać gotowy rozczyn, jajko i resztę mleka. Wymieszać przez kilka minut. Dodać roztopione i delikatnie przestudzone masło i zagnieść miękkie ciasto (będzie bardzo rzadkie, w razie potrzeby dosypać kilka łyżek mąki). Odstawić do podwojenia objętości (ok. 1,5 godziny).

Przełożyć na posypany mąką blat. Nie zagniatać, żeby nie pozbyć się pęcherzyków powietrza. Obsypanymi mąką rękoma rozpłaszczyć ciasto na grubość ok. 1,5 - 2 cm. Szklanką o średnicy 6 cm wycinać koła i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Odstawić do napuszenia na 30 - 40 min. Piec 8 - 10 minut w temperaturze 180 stopni (do zarumienienia).

Pączki odłożyć do ostygnięcia. Nadziać za pomocą szprycy, obsypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz