piątek, 28 lutego 2014

Lateness

Spóźnienie, czyli  najlepsze pączki


Mamy już piątek, po tłustym czwartku pozostało tylko wspomnienie, a ja zdecydowałam się wrzucić przepis na najlepsze domowe pączki. Ale czy prawdziwy pasjonat wypieków potrzebuje specjalnej okazji do smażenia pączków? :) I tak oto przed Wami receptura niesamowicie prosta w wykonaniu, niebanalna w smaku :)
Przepis z jakże wspaniałej strony mojewypieki.com

Na około 16 sztuk:

* 600 g przesianej mąki pszennej
* 20 g świeżych drożdży
* 70 g cukru z prawdziwą wanilią
* 3 małe jajka
* 250 ml ciepłego mleka
* 100 g roztopionego, lekko przestudzonego masła
* 1/2 łyżeczki soli
* 2 łyżki spirytusu (wódki lub soku z cytryny)
* konfitura do nadziania
* olej do smażenia

Przygotować rozczyn. Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę mąki i płaską łyżkę cukru. Zalać dwiema łyżkami ciepłego mleka (do uzyskania konsystencji gęstej śmietany). Odstawić na 15 - 30 minut, aby rozczyn zaczął pracować.


Przesianą mąkę wymieszać z rozczynem i resztą składników (prócz masła). Wyrobić ciasto, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto za pomocą haka do zagniatania ciasta drożdżowego lub rękoma. Nie podsypywać mąką ponieważ ciasto nie będzie tak delikatne. Odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia (podwojenia objętości).

Po upływie tego czasu ciasto rozwałkować na grubość 1 cm. Szklanką o średnicy 7 cm wycinać koła. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć cienką ściereczką. Odłożyć do napuszenia na około 30 minut. Uwaga: uważajcie, pączki powinny być napuszone, ale nie mogą "przerosnąć".

Smażyć w oleju rozgrzanym do temperatury 165 - 170 stopni na złoty kolor (kilka minut z każdej strony). Odsączać na ręczniku papierowym bądź bibułce. Ostudzone nadziewać za pomocą szprycy i lukrować.

Na lukier:

* szklanka cukru pudru
* 3 łyżki gorącej wody

Składniki dokładnie ze sobą rozetrzeć. Jeżeli lukier będzie za gęsty: dodać wody, jeżeli za rzadki: dodać cukru. Polewać pączki. 

Udanych wypieków :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz