czwartek, 13 lutego 2014

Little love

Mała miłość, czyli ciasteczka walentynkowe


Jeżeli jest jeszcze ktoś, kto nie ma pomysłu na walentynkowy prezent to takie ciacha sprawdzą się idealnie!
Maślane, z nutką wanilii, kruche... I oczywiście wyglądają uroczo! ;) Kto by się nie cieszył z takich małych słodkości? 

Na ciasteczka:

* 250 - 265 g mąki pszennej (typ 405 lub 450)
* 125 g cukru pudru 
* 125 g masła w temperaturze pokojowej, pokrojonego na małe kostki
* 1 jajko
* ziarenka z 1 laski wanilii (można pominąć, choć wtedy smak będzie nieco uboższy)
* odrobina czerwonego barwnika lub kakao do wypieków

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Cukier wymieszać z wanilią. W oddzielnej misce połączyć mąkę z masłem, otrzymując masę podobną do kruszonki (sypkie grudki). Następnie wbić jajko i wsypać cukier. Szybko zagnieść. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać barwnik lub odrobinę kakao. Obie części zawinąć folią spożywczą i schłodzić przez około godzinę w lodówce. 

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować podsypując delikatnie mąką na grubość 4 mm. Wycinać kształty i przekładać na blaszkę. Wtedy dopiero wycinać mniejsze kształty (dzięki temu ciasto się nie zdeformuje przy przenoszeniu). Puste miejsca uzupełniać tak, aby ciasto w środku miało inny kolor niż ciasto zewnętrzne. Znów schłodzić 30 - 45 minut (można na dworze).

Piec 10 - 15 minut w temperaturze 180 stopni (do nabrania delikatnego, złotego koloru). Schłodzić, przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Pamiętajcie! Ciasto kruche musi być schłodzone, w przeciwnym razie w piekarniku ciastka będą miały nieładne bąbelki, po upieczeniu nie będą chrupkie, a przecież o to w tym chodzi ;)

Udanych wypieków :)





  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz