wtorek, 4 lutego 2014

Embittered

Rozgoryczona, czyli cykoria z szynką



 Gorzki smak cykorii, cienkie plastry szynki, a wszystko zapieczone z sosem beszamelowym... Propozycja na przystawkę i na obiad. Składniki doskonale się komponują co pozwala oszaleć kubkom smakowym ;)

Na 4 porcje:

* 4 małe cykorie (małe są mniej gorzkie)
* 4 plastry szynki westfalskiej 

Na sos beszamelowy:

* 3 dag masła
* 3 dag mąki
* 500 ml mleka
* ćwierć cebuli, obranej
* 1 liść laurowy
* 1 ząbek czosnku
* odrobina białego lub czarnego pieprzu, soli, gałki muszkatołowej 

Cykorie obrać, wykroić i wyrzucić końcówki od strony korzenia. Włożyć do posolonego wrzątku i gotować ok. 10 - 15 minut, do miękkości. 

Podczas gotowania cykorii, przygotować sos beszamelowy. Masło roztopić na średnim ogniu. Dodać mąkę i ucierać do powstania gładkiej zasmażki. Zdjąć z ognia, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie stopniowo dolewać mleko, cały czas mieszając. Postawić rondel z powrotem na ogniu, dodać cebulę, czosnek i liść laurowy. Gotować ok. 10 minut, często mieszając. Jeżeli sos zbytnio zgęstnieje, dolać mleka.

Cykorie odcedzić. Każdą owinąć plastrem szynki, ułożyć w jednym dużym naczyniu żaroodpornym bądź kilku mniejszych. 

Z sosu usunąć cebulę, liść laurowy i czosnek. Doprawić do smaku pieprzem*, solą, gałką muszkatołową. Zalać nim cykorie i wstawić do nagrzanego do 250 stopni piekarnika. Wyjąć, kiedy wszystko ładnie się przyrumieni. 

* to, jakiego pieprzu użyjecie nie ma większego znaczenia, po prostu pieprz biały ładnie połączy się z sosem i nie będzie ciemnych plamek ;)
 
Udanego gotowania :)

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz