wtorek, 11 lutego 2014

Sweet valentine

Słodka walentynka, czyli ciasto walentynkowe


Już w piątek święto zakochanych, wiecie z kim je spędzicie? ;)
Jeżeli tak, to mam dla Was ciasto, które z pewnością zaskoczy ukochaną osobę. Ciężkie ciasto czekoladowe z ukrytym, delikatnym serduszkiem z ciasta babkowego. Idealny pomysł na walentynkowy deser.

Na ciasto jasne:

* 150 g miękkiego masła*
* 3/4 szklanki cukru
* 30 g cukru waniliowego lub łyżeczka ekstraktu z wanilii
* 5 średnich jajek
* 1 1/2 szklanki mąki
* 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 3 łyżki śmietany
* odrobina barwnika spożywczego (nie musicie go dodawać, zostawcie ciasto białe, a efekt i tak będzie zachwycający ;)

Masło utrzeć z cukrami na białą i puszystą masę (mikserem na najwyższych obrotach, kilka minut). Nie przerywając ucierania dodawać po jednym żółtku (po każdym dodaniu dokładnie miksując), śmietanę i barwnik, połączyć.

Białka ubić na sztywną pianę i powoli wmieszać do ciasta (za pomocą szpatułki).

Keksówkę o wymiarach 24 x 12 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto.
Piec 45 - 50 minut w temperaturze 165 - 170 stopni (do suchego patyczka**).

Po upieczeniu ciasto wystudzić na kratce. Przestudzone pokroić w plastry o grubości około 1,5 cm (pokroić jak chleb). W każdym plastrze za pomocą foremki wyciąć serce (lub dowolny inny kształt). Resztę ciasta możecie wykorzystać np. na Cake Pops'y :)

Na ciasto ciemne:

* 200 g dobrej, gorzkiej czekolady***
* 180 g miękkiego masła
* 1 2/3 szklanki mąki pszennej (typ 405 lub 450)
* 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia
* 3/4 szklanki cukru
* 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
* 150 ml mleka
* 3 duże jajka

Czekoladę razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem. Dodać jajka i  mleko, zmiksować. Połączyć z roztopioną czekoladą, dodać ekstrakt, zmiksować tak, aby masa ładnie się połączyła.

Keksówkę o wymiarach 24 x 12 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. W środku ułożyć rząd serduszek (tak, aby ściśle do siebie przylegały). Najłatwiej, gdy jedna osoba trzyma serduszka, a druga wlewa do formy ciasto czekoladowe. Ciasto wylać naokoło serc, a gdy będą już swobodnie stać, przykryć je resztą ciasta.

Piec około 45 - 50 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka, ja piekłam około 60 minut).

Gotowe ciasto wystudzić na kratce.

Udanych wypieków i szczęśliwych WaLeNtYnEk :)

* masło musi być na tyle miękkie, aby dało się ładnie ubić. W przeciwnym razie utworzy z cukrem zbitą kulę, z której będziecie mogli formować kulki

** podany czas pieczenia możecie zmieniać, każdy piekarnik piecze inaczej. Ważne, aby po wyciągnięciu z ciasta patyczka nie było na nim śladów mokrego ciasta

*** czekolada, której używacie, powinna być dobrej jakości. Smak całego ciasta od niej zależy





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz