sobota, 15 lutego 2014

Indian evening

Indyjski wieczór, czyli chlebki Naan


Chlebki Naan, indyjskie pieczywo podawane z dodatkami, do mięsa lub jako przekąska. Pszenne placuszki sprawdzą się doskonale jako bonus do indyjskiego kurczaka masala, którego mieliśmy okazję skosztować na naszym "Indyjskim wieczorze" ;) Najlepiej smakuje na gorąco, z czosnkiem lub czarnym pieprzem. 

Na około 8 chlebków:

* 675 g mąki pszennej chlebowej (typ 650)
* 1 1/2 łyżeczki soli
* 45 g świeżych drożdży
* 3 jajka
* 8 - 9 łyżek masła (do polania)
* 90 ml jogurtu naturalnego
* 180 ml mleka
* 3 łyżki oleju

Mąkę przesiać do miski razem z solą. W mniejszej miseczce zrobić rozczyn*. Odstawić na 15 - 20 minut. 

Do mąki wlać drożdże. Dodać olej, jogurt i jajka. Wyrobić miękkie ciasto. Wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i zagniatać około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Włożyć do wysypanej mąką miski, przykryć folią spożywczą i odstawić na 45 minut do podwojenia objętości. 

Piekarnik rozgrzać do 230 - 250 stopni. Wstawić blachę, żeby ją rozgrzać.

Ciasto przekłuć nożem. Podzielić na 8 części i  każdy kawałek rozwałkować na duży owal (długość- 25 cm, szerokość- 13 cm, grubość- 8 mm).

Chlebki ułożyć na rozgrzanej blaszce, można posypać posiekanym czosnkiem, kolendrą, czarnym pieprzem lub cebulą (nie zmieszczą się wszystkie, trzeba będzie piec 2 - 3 partie). Piec 3 - 4 minuty, aż się napuszą.

Wyjąć z piekarnika, włożyć do mocno nagrzanego opiekacza lub tostera na kilka sekund, do przyrumienienia. Gotowe chlebki owinąć ściereczką, zapobiegnie to wystygnięciu podczas opiekania kolejnych kawałków. Posmarować roztopionym masłem i podawać na gorąco.

Udanych wypieków :)

* rozczyn- drożdże pokruszyć, wsypać łyżkę mąki, 3/4 łyżki cukru, zalać mlekiem do uzyskania konsystencji gęstej śmietany (około 2 łyżki), wymieszać. Odstawić przykryte ściereczką na 15 - 30 minut do wyrośnięcia. 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz