niedziela, 16 lutego 2014

White dinner

Biały obiad, czyli kurczak z pieczarkami, w sosie z białego wina



Znów niedzielny obiad należał do mnie :) Co innego mogłam wybrać jak nie kurczaka? Zdecydowałam się jednak na trochę inną formę, odbiegającą od mięsa w brązowym sosie :) Potrawa jest po prostu delikatna. Nic dodać, nic ująć. Idealna :)

Na 3 - 4 porcje:

* 500 g piersi z kurczaka lub indyka, pokrojonej na małe kawałki
* 250 g obranych i pokrojonych na cienkie plasterki pieczarek
* 1 łyżka masła (do smażenia)

Na sos:

* 30 g masła
* 30 g mąki
* 450 ml bulionu warzywnego
* 125 ml białego wytrawnego wina
* 4 łyżki śmietany kremówki
* 1 łyżeczka soku z cytryny
* sól i pieprz do smaku

Sos:

Masło roztopić. Dodać mąkę i ucierać do otrzymania gładkiej, złotej zasmażki. Zdjąć z ognia i powoli wlewać bulion, ciągle mieszając. 

Z powrotem postawić na ogniu i gotować 10 minut, ciągle mieszając. W razie potrzeby dolać więcej bulionu.

Po tym czasie wlać wino i gotować kolejne 10 minut na małym ogniu. Odstawić, dodać kremówkę i sok z cytryny, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. 

Mięso:

Podczas gotowania się sosu przygotować mięso. Roztopić masło. Wrzucić kurczaka. Smażyć kilka minut, do przyrumienienia. Nie trzeba doprawiać. Dodać pieczarki i gotować około 5 minut, aż kurczak będzie usmażony w środku. 

Mięso wraz z pieczarkami polać sosem. Udekorować natką pietruszki, obsypać delikatnie pieprzem.

Podawać z ziemniakami, makaronem, lub ryżem.

Udanego gotowania :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz