Czas na kawę, czyli oponki kawowe
Na około 15 sztuk:
* 2 1/4 szklanki mąki pszennej
* 14 g drożdży świeżych*
* 1 szklanka ciepłego mleka
* 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków lub cukru kryształu
* 1/2 łyżeczki soli
* 60 g roztopionego masła
* 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
* olej do smażenia
Zrobić rozczyn. Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę mąki, pół łyżki cukru i dwie łyżki mleka, wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.
W kubeczku wymieszać kawę z odrobiną mleka. Wszystkie składniki połączyć, dobrze wyrobić, na koniec dodając masło. Wyrabiać kilka minut (można, tak jak ja, mikserem z hakiem do zagniatania ciasta lub rękoma). Ciasto będzie luźne, ale takie ma być. Nie dosypujcie mąki, ciasto straci delikatność. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.
Ciasto wyjąć na obsypany mąką blat. Podsypując delikatnie mąką rozwałkować na grubość około 1 cm. Większą szklanką wycinać koła, a mniejszą robić "dziurki". Odłożyć do napuszenia na około 30 minut.
Smażyć w oleju rozgrzanym do 170 stopni, z każdej strony przez około 1,5 - 2 minuty. Odkładać na bibułkę/ręcznik papierowy do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Polukrować.
Na lukier kawowy:
* 3/4 szklanki cukru pudru
* 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
* 3 łyżki gorącej wody
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą rozetrzeć tak, aby nie było grudek. Jeżeli lukier wyjdzie za gęsty- dolać wody, jeżeli za rzadki- dodać cukru pudru.
Udanych wypieków :)
* można również użyć drożdży suchych, dajemy ich wtedy 2 razy mniej (w tym wypadku 7 g). Ja ich nie używam, uważam, że ciasto lepiej rośnie na świeżych drożdżach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz