niedziela, 2 lutego 2014

Chocolate river

Czekoladowa rzeka, czyli babeczki z płynną czekoladą


Ankieta zakończona, więc od rana w kuchni i robimy płynne babeczki :) Przepis zdecydowanie dla miłośników czekolady. Od Was zależy jak płynne wyjdą. Wystarczy potrzymać je kilka minut w piekarniku dłużej, żeby mieć wilgotne babeczki lub kilka minut krócej by zalała nas fala słodyczy :)

Na 5 kokilek:

* 85 g gorzkiej czekolady
* 85 g masła
* 45 g mąki
* 3 jajka
* 85 g cukru

Czekoladę roztopić z masłem w kąpieli wodnej.

5 kokilek wysmarować dokładnie masłem i obsypać cukrem pudrem (to bardzo ważne, inaczej babeczki trzeba będzie jeść w kokilkach, co oczywiście nie ujmuje smaku ;).

Mąkę, cukier i jajka wymieszać z rozpuszczoną czekoladą. Wymieszać tylko do połączenie składników, nie dłużej!

Ciasto przełożyć do foremek do 2/3 wysokości.

Piec w 180 stopniach około 12 minut. Jeżeli chcecie płynniejsze- pieczcie krócej, bardziej zbite- wydłużcie czas pieczenia.

Ciasto oddzielić nożem od foremek. Posypać cukrem pudrem. Podawać od razu (później czekolada wsiąknie w ciasto, choć nadal będzie wspaniale smakować).




Udanych wypieków :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz