Książęce naleśniki, czyli naleśniki z sosem Suzette
Na francuskie Crêpes (naleśniki) :
* 200 g mąki pszennej
* szczypta cukru
* szczypta soli
* 2 jajka
* około 450 ml mleka
* roztopione masło do smażenia
Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Zrobić dołek i wbić jajka. Połączyć, następnie stopniowo dodawać mleko do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Nie mieszać za długo- wyjdą gumowe. Ciasto odstawić do lodówki na co najmniej jedną godzinę.
Wyjąć, zamieszać, ewentualnie dolać mleka (jeżeli ciasto zgęstniało). Wlać na patelnię i szybkim ruchem rozprowadzić po całej powierzchni. Smażyć na rozgrzanej patelni i maśle (najlepsza jest specjalna patelnia do naleśników). Układać jeden na drugim, można włożyć do piekarnika nagrzanego do 120 stopni aby nie ostygły.
* skórka z jednej sparzonej pomarańczy
* 150 ml soku wyciśniętego z pomarańczy
* 75 ml likieru pomarańczowego
* 100 g cukru
* 100 g masła w temperaturze pokojowej, pokrojonego na małe kawałki
Do garnuszka włożyć skórkę z pomarańczy, cukier, zalać sokiem i likierem. Gotować około 15 minut, aż objętość się zmniejszy, kolor będzie złoty, a konsystencja będzie przypominać gęsty syrop. Dorzucić kostki masła, uważnie mieszając (karmel może pryskać).
Polać nim złożone naleśniki i od razu podawać (karmel szybko zastyga).
Udanego gotowania! :)
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńNo i to jest mój plan na jutro! :)
OdpowiedzUsuń