sobota, 15 lutego 2014

Ducal pancakes

Książęce naleśniki, czyli naleśniki z sosem Suzette




Wspaniałe naleśniki z sosem Suzette wymyślił Henri Charpentier. Podał je dla księcia Walii, Edwarda. Zapytany o nazwę, odpowiedział "naleśniki książęce". Edward, spoglądając na jedyną damę zasiadająca przy stole zapytał, czy Henri mógłby zmienić nazwę właśnie na Suzette. Nie trudno się domyślić, że Charpentier nie miał nic przeciwko ;)

Na francuskie Crêpes (naleśniki) :

*  200 g mąki pszennej
* szczypta cukru
* szczypta soli
* 2 jajka
* około 450 ml mleka
* roztopione masło do smażenia

Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Zrobić dołek i wbić jajka. Połączyć, następnie stopniowo dodawać mleko do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Nie mieszać za długo- wyjdą gumowe. Ciasto odstawić do lodówki na co najmniej jedną godzinę. 

Wyjąć, zamieszać, ewentualnie dolać mleka (jeżeli ciasto zgęstniało). Wlać na patelnię i szybkim ruchem rozprowadzić po całej powierzchni. Smażyć na rozgrzanej patelni i maśle (najlepsza jest specjalna patelnia do naleśników). Układać jeden na drugim, można włożyć do piekarnika nagrzanego do 120 stopni aby nie ostygły. 



Na sos Suzette:

* skórka z jednej sparzonej pomarańczy
* 150 ml soku wyciśniętego z pomarańczy
* 75 ml likieru pomarańczowego
* 100 g cukru
* 100 g masła w temperaturze pokojowej, pokrojonego na małe kawałki

Do garnuszka włożyć skórkę z pomarańczy, cukier, zalać sokiem i likierem. Gotować około 15 minut, aż objętość się zmniejszy, kolor będzie złoty, a konsystencja będzie przypominać gęsty syrop. Dorzucić kostki masła, uważnie mieszając (karmel może pryskać). 

Polać nim złożone naleśniki i od razu podawać (karmel szybko zastyga).

Udanego gotowania! :)

2 komentarze: