wtorek, 4 lutego 2014

Crusty chick

Chrupiące kurczę, czyli kurczak w musztardzie

Nigdy nie pomyślałabym, że w niedzielne popołudnie będę siedzieć w kuchni i... Gotować obiad! Ucieranie babki bym jakoś zrozumiała ;) Ale trzeba uczyć się nowych rzeczy. Tak więc jako kolejny przepis mam dla Was kurczaka w ziarnistej musztardzie, która daje efekt "strzelania" podczas jedzenia, a to wszystko za sprawą niezmielonej gorczycy. Kurczak wychodzi soczysty i słony, a przyprawić tak możecie dosłownie każdą jego część! :)

Na 4 porcje:

* 4 duże łyżki ziarnistej musztardy
* 4 udka/ pałki kurczaka lub królika
* 5 dag pokruszonej bułki, świeżej lub ususzonej
* 2 łyżki oleju, do posmarowania blachy

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Blachę posmarować olejem i wstawić do piekarnika, żeby się rozgrzała.

Udka/ pałki natrzeć dokładnie musztardą, następnie obsypać pokruszoną bułką, dociskając do mięsa.

Ułożyć na blaszce i piec ok. 30 - 40 minut, aż mięso będzie dobrze upieczone. Ma być miękkie, ale uważajcie, żeby nie przypalić panierki! Podawać gorące.

Udka/ pałki możecie zaserwować jako zwykłą przystawkę lub w zestawieniu z ziemniakami i surówką. Tak i tak będzie smakować doskonale ;)

Udanego gotowania :)
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz