sobota, 22 lutego 2014

Basis

Podstawy, czyli babka jogurtowa


 Dzisiaj cały dzień w kuchni, cały dzień z pączkami :) W końcu zbliża się tłusty czwartek, a co za tym idzie, zbliżają się tłustoczwartkowe wypieki :)
Dzisiaj jeszcze przepis na zwyczajne, podstawowe ciasto. Za mało tu podstaw. Postaram się jakoś to nadrobić, krok po kroku dodając receptury na najpopularniejsze i najprostsze słodkości. Zacznę od dobrze znanej babki jogurtowej, która zaskarbiła sobie specjalne miejsce w moim przepiśniku dzięki konsystencji i delikatnemu smakowi. W połączeniu z lukrem cytrynowym tworzy niesamowity smak, który nie pozwoli Wam odejść od blaszki :)
(Przepis ze strony slodkomii.blogspot.com)

Na ciasto:

* 240 g jogurtu naturalnego
* 200 g cukru
* 150 ml oleju
* 450 g mąki
* 4 jajka
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 8 g cukru waniliowego

Wszystko musi mieć temperaturę pokojową.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Jajka utrzeć z cukrami na jasną i puszystą masę. Dodać olej i jogurt, zmiksować. Wsypać mąkę, wszystko delikatnie połączyć za pomocą szpatułki.

Keksówkę wysmarować masłem i obsypać mąką. Piec 50 minut w temperaturze 160 stopni (do suchego patyczka). Po tym czasie babkę zostawić w otwartym piekarniku na 10 minut, wyciągnąć i wystudzić w foremce.

Na cytrynowy lukier:

* 3/4 szklanki cukru pudru
* 2 łyżki soku z cytryny

Cukier rozetrzeć za pomocą łyżki z sokiem z cytryny. Jeżeli lukier wyjdzie za gęsty: dodać soku, jeżeli za rzadki: dodać cukru pudru.

Udanych wypieków :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz