Podstawy, czyli babka jogurtowa
Dzisiaj jeszcze przepis na zwyczajne, podstawowe ciasto. Za mało tu podstaw. Postaram się jakoś to nadrobić, krok po kroku dodając receptury na najpopularniejsze i najprostsze słodkości. Zacznę od dobrze znanej babki jogurtowej, która zaskarbiła sobie specjalne miejsce w moim przepiśniku dzięki konsystencji i delikatnemu smakowi. W połączeniu z lukrem cytrynowym tworzy niesamowity smak, który nie pozwoli Wam odejść od blaszki :)
(Przepis ze strony slodkomii.blogspot.com)
Na ciasto:
* 240 g jogurtu naturalnego
* 200 g cukru
* 150 ml oleju
* 450 g mąki
* 4 jajka
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 8 g cukru waniliowego
Wszystko musi mieć temperaturę pokojową.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Jajka utrzeć z cukrami na jasną i puszystą masę. Dodać olej i jogurt, zmiksować. Wsypać mąkę, wszystko delikatnie połączyć za pomocą szpatułki.
Keksówkę wysmarować masłem i obsypać mąką. Piec 50 minut w temperaturze 160 stopni (do suchego patyczka). Po tym czasie babkę zostawić w otwartym piekarniku na 10 minut, wyciągnąć i wystudzić w foremce.
Na cytrynowy lukier:
* 3/4 szklanki cukru pudru
* 2 łyżki soku z cytryny
Cukier rozetrzeć za pomocą łyżki z sokiem z cytryny. Jeżeli lukier wyjdzie za gęsty: dodać soku, jeżeli za rzadki: dodać cukru pudru.
Udanych wypieków :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz